De corona time-out met Daan, Emiel en Hugo

De corona time-out met Daan, Emiel en Hugo

De coronaperiode treft helaas ook onze mooie sport en verenigingsleven. We kunnen elkaar nu even niet meer aanmoedigen tijdens wedstrijden of nog gezellig napraten in de kantine. Gelukkig mogen we nog wel in aangepaste vorm trainen! Vanuit de selectie delen we graag hoe dat bij ons gaat. Vandaag spreken we met trainers Daan, Emiel en Hugo in de rubriek ‘De corona time-out’.

Hoe is het om trainen te geven in de ze periode?
Hugo: “Het is eerlijk gezegd best lastig om met de 1,5 meter regel leuke en afwisselende trainingen te geven. Partijtjes en duels mogen niet, terwijl de spelers dat toch het meest leuk vinden om te doen. Je hebt nu ook geen wekelijks doel waar je naartoe werkt en geen wedstrijdspanning. Maar daarnaast mis ik persoonlijk ook het sociale deel. Gesprekken met spelers, even een arm om iemand heen kunnen slaan of gewoon na de wedstrijd een biertje drinken in de kantine van OA. Ook dat maakt het trainen in deze tijd anders.”

Daan sluit zich daarbij aan: “Het is een hele andere manier van trainen geven. Je moet verder vooruitkijken en andere doelen stellen. Normaal heb je wedstrijd waarin je je kan richten op het spel of op je tegenstander. Nu is dat niet zo.”

Emiel vat het mooi samen: “Het is erg uitdagend om het uitdagend te houden.”

Hoe bereiden jullie de selectie voor op de korfballeague?
Emiel: “Dat is best een lastige vraag. Goed voorbereid zijn gaat namelijk over de mentale focus, de tactiek tijdens wedstrijden en de wedstrijd fysieke gesteldheid. Alle 3 die onderdelen samen zijn nodig om echt goed voorbereid te zijn op de Korfbal League. En daarbij heb je een bepaald ritme nodig om deze 3 onderdelen te onderhouden. We hopen dan ook dat we zo snel mogelijk ritme op kunnen gaan doen!”

Daan: “We proberen in ieder geval gevarieerd te blijven trainen met verschillende facetten als uitgangspunt: conditie, schot en kracht/stabiliteit onderhouden of verbeteren. Nu we weer met 4-tallen mogen trainen proberen we bij 2 ook het samenspel en manier van spelen weer ´droog´ te oefenen, maar dat moet je ook niet te lang doen.”

Hugo: “Gelukkig hebben wij de afgelopen weken in ieder geval steeds door kunnen trainen. Ik vond het ook belangrijk dat we elkaar als team bleven zien en spreken. Wat het lastig maakt is dat we niet weten wanneer we gaan starten en of we überhaupt gaan starten.”

Hoe houd je iedereen fit?
Hugo: “We trainen 2x in de week, maar de groep is gesplitst. Dus in plaats van dat de spelers 2x 2 uur trainen per week, trainen ze nu 2x 1 uur. De spelers trainen buiten de trainingen om dus ook nog zelf om zo fit mogelijk te blijven.”

Emiel vult Hugo aan: “Een ploeg houd je niet fit met 2x per week 1 uur trainen. We hebben de spelers de opdracht gegeven zelf op hun fitheid te letten. Normaliter is een speler uit de selectie van OA 5 uur per week intensief bezig op het korfbalveld. Nu 2 uur.”

En ook Daan benadrukt het belang van trainen buiten de trainingen om: “Er is een grote mate van verantwoordelijkheid bij de spelers zelf om fit te blijven. Normaal hadden ze 5 uur per week georganiseerde sport nu nog maar 2 uur. Men zal dus zelf ook aan de slag moeten, dat gebeurt gelukkig bij de meesten ook. En op trainingen proberen we door gevarieerde oefeningen, die zoveel mogelijk wedstrijd-gerelateerd zijn, de spelers op verschillende manieren te laten bewegen. In wedstrijden loop je ook niet een uur op 1 tempo of maar 1 kant op.”

Wat is de meest creatieve oefening die je hebt bedacht?
Daan: “Ik hou van afwisseling en oefeningen die zoveel mogelijk op een wedstrijdsituatie lijken. De (reactie)oefening waarbij spelers een kleur moeten aantikken en vervolgens na een tussenpass moeten schieten vind ik een goed voorbeeld hiervan. Je weet van tevoren niet van waar je gaat schieten en er gaat een felle actie aan vooraf.
Daarnaast heb ik bij 2 een moment per training ingebouwd waar spelers aan hun eigen leerdoel mogen werken, dit vind ik erg nuttig want vaak neem je daar in de waan van de wedstrijden niet genoeg de tijd voor en nu kan het wel.”

Hugo: “Bij 1 doen we veel oefeningen ‘in competitie’ tegen elkaar zodat het competitieve element erin blijft. Maar we voegen af en toe wat ‘fun-elementen’ toe aan de trainingen om het plezier en de afwisseling te behouden.”

Om nog even terug te blikken: wat is het mooiste moment van dit het afgelopen seizoen?
Zowel Daan als Hugo denken terug aan de eerste helft van dit veldseizoen. Daan: “Ik denk dan aan de laatste wedstrijd op het veld waarin we van de nummer 2 wonnen, Sparta Zwolle. We hadden de week voorafgaand wat veranderd in de training en dat leverde snel resultaat, er viel een hoop samen en we lieten zien dat er meer in het team zit dan dat we tot dan toe hadden laten zien.”

Hugo: “De grootse ontlading zat dit seizoen in de eerste competitiewedstrijd op het veld. We speelden tegen Mid Frysland en wonnen met 25-23 na een 17-8 achterstand.”

Emiel blikt nog ietsjes verder terug naar vorig jaar: “Ik denk dan aan het behalen van de Play-Offs. En waar ik kan van genieten is het zien van vreugde bij de spelers als ze de sport beoefenen!”

© 2024 De officiële website van korfbalverening Oost-Arnhem | Realisatie: A!tention B.V. | Hosting: A!tention Hosting B.V.

Ontdek meer van Korfbalvereniging Oost-Arnhem

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder