Oost-Arnhem ruikt de titel

Voor de vijfde keer in dit zaalseizoen scoorde Oost-Arnhem zaterdagmiddag meer dan 30 doelpunten. Pernix was voor de tweede keer het slachtoffer. In Leiden won de ploeg van Ron Steenbergen met 32-21, in de eigen sporthal Valkenhuizen deed Oost-Arnhem er onder aanvoering van een uitblinkende Bas Broenink (tien treffers) nog een schepje bovenop: 35-21.

Pernix werd door Oost-Arnhem ondanks de ruime zege eerder dit seizoen in Leiden toch gezien als een gevaarlijke opponent. De Leidse ploeg, derde op de ranglijst, hield in een volle, sfeervolle sporthal Valkenhuizen ook dertien minuten stand. Toen het Arnhemse vak met Rick Verdouw, Matthijs Baerends, Nynke Lokhorst en Anna van Mölken zelfs vijf minuten niet tot scoren kwam, kon Pernix na een 6-4 achterstand toch nog een keer langszij komen: 6-6.

Daarna was het vooral de beurt aan Bas Broenink (foto) die bijna alles wat hij aanraakte in goud zag veranderen. “Nou, volgens mij gingen mijn eerste zes schoten mis. Alles ketste uit de korf en toen miste ik bij 5-4 ook nog eens een strafworp”, zei Broenink. “Maar dat motiveerde me nog meer en een paar seconden later ging de bal er van afstand wel in.”
Bij 6-6 keerde Broenink weer terug in het aanvalsvak en was niet meer af te stoppen. Zijn twee volgende treffers bezorgden Oost-Arnhem een 8-6 voorsprong en bij 9-7 bracht hij met weer twee rake schoten het verschil op vier: 11-7. De laatste keer dat Broenink voor rust in het aanvalsvak stond, scoorde hij zijn zesde treffer. Tien van de vijftien doelpunten in de eerste helft werden door Broenink en zijn vakgenoten gemaakt.

“Ook het andere vak speelde prima”, betoogde Broenink. “Ze hadden alleen wat moeite met de afronding. Wij verdedigden met ons vak stabiel en uiteindelijk weet dat er in het andere vak spelers staan die wel gaan scoren. Wij hadden in het begin ook niet zo ’n hoog schotpercentage, maar we pakten steeds weer de rebound.”

Bij rust was de wedstrijd bij 15-8 al gespeeld en na de hervatting wisselde trainer Ron Steenbergen ook nog eens zes spelers. Alleen Willemien Kragt (foto, goed voor vijf treffers) en Anna van Mölken (twee goals) stonden van begin tot einde in het veld. “De spelers van het tweede zijn dit jaar ook zo belangrijk”, gaf Broenink een pluim aan de invallers. “Ron wisselt ook meer omdat we een goede selectie hebben. Ik denk qua niveau en omvang de sterkste. We vinden het ook geen probleem als een ander voor jou erin komt. Daar zijn afspraken over gemaakt en we zijn allemaal goede vrienden.”

Met tien doelpunten was Bas Broenink de man van de wedstrijd. Zijn tien treffers waren allemaal velddoelpunten, daar zat geen vrije worp of strafworp bij. “Dat geeft vertrouwen, maar we doen het wel met zijn vieren”, wilde de topscorer ook zijn vakgenoten laten meedelen in het succes. “Vanaf een bepaald moment vloog alles erin en mocht ik ook steeds vrij schieten. Een voordeel van ons vak is dat we over vier schijven kunnen scoren. Ook Willemien en Rosemiek zijn gevaarlijk en Thijs pakt ook zijn kansen mee als dat nodig is. En Thijs heeft natuurlijk weer geweldig verdedigd.”

OVVO, de enig overgebleven concurrent van Oost-Arnhem in de strijd om de titel in de overgangsklasse B, won ook. In Delft was de achtervolger van Oost-Arnhem met het kleinst mogelijke verschil te sterk voor het nu gedegradeerde Sporting Trigon: 24-25.
Met nog drie wedstrijden voor de boeg kan Oost-Arnhem zaterdagavond in Veenendaal kampioen worden. dat moet het zelf winnen van SKF en OVVO thuis verliezen van Fiks.

Oost-Arnhem – Pernix 35-21 (15-8). Tussenstanden: 2-2, 4-4, 6-4, 6-6, 8-6, 8-7, 12-7, 12-8, 15-8 (rust),  16-9, 18-10, 20-11, 21-14, 23-15, 26-15, 29-17, 30-20, 32-21, 35-21 (eind).

Oost-Arnhem, eerste aanval: Thijs Broenink (foto links) 1 (43. Bas van de Pijpekamp), Bas Broenink 10 (48. Tim Pels), Rosemiek Harrewijn 2 (38. Renske van Os), Willemien Kragt 5. Eerste verdediging: Rick Verdouw 5 (38. Emiel Broenink 1), Matthijs Baerends 5 (38. Michael Kort 2), Nynke Lokhorst 1 (43. Jorien Visser 1), Anna van Molken 2.

* Foto geheel boven: Bas Broenink op zoek naar een teamgenoot.
* Foto links midden: Concentratie bij Bas Broenink.
* Foto links onder: Thijs Broenink, ook al uitblinker, scoort zijn enige treffer van de wedstrijd.
* De actiefoto ’s zijn gemaakt door Mike Bekker.
* De foto van Willemien Kragt is gemaakt door Ingrid Wolfkamp.