Oost-Arnhem rekent af met SKF

Zelf winnen en hopen op een misstap van concurrent OVVO, koploper in de overgangsklasse B van de zaalkorfbalcompetitie. Het eerste lukte Oost-Arnhem. De ploeg van trainer Ron Steenbergen was zaterdag met 28-26 te sterk voor SKF, maar de hoop op punt(en)verlies van OVVO bleek ijdel. De formatie uit Maarssen won de uitwedstrijd bij Fiks met 22-23.

Door het verlies in de derde speelronde in de thuiswedstrijd tegen OVVO (27-29) zit Oost-Arnhem in de rol van achtervolger. De lijstaanvoerder uit Maarssen morste in vijf duels, met daarin de lastige uitwedstrijden bij De Meeuwen (22-24 zege) en Fiks, nog geen enkel punt. Omdat Oost-Arnhem ook in het thuisduel met Fiks niet verder kwam dan een gelijkspel (22-22) bedraagt de achterstand 3 punten.

Het is duidelijk dat Oost-Arnhem zich geen verliespunten meer kan permitteren. Door de zege op SKF hield Oost-Arnhem de druk op OVVO, maar trainer Ron Steenbergen was na afloop ook realistisch. “Die druk ligt ook bij ons, want als wij niet blijven winnen, wordt de afstand met OVVO te groot.”
Na een gelijk opgaand begin (2-2) liep Oost-Arnhem zaterdag langzaam maar zeker weg bij SKF. Via 7-4 en 10-6 vergrootte de thuisclub de voorsprong zelfs naar 15-9. Na een time-out van SKF, vier minuten voor rust, stokte de Arnhemse aanvalsmachine. Steenbergen: “Ik zag al dat het vak van Rick Verdouw het moeilijk had. We scoorden niet meer en het ging geforceerd.”

Steenbergen bracht Michael Kort in en hij scoorde meteen bij zijn eerste balcontact. Toch werd het na rust via 22-20 weer gelijk (22-22) en was de strijd volkomen open. Michael Kort (23-22, afstandsschot, Rick Verdouw (24-22, strafworp), Bas Broenink (25-22 en 26-22, afstandsschot en strafworp) en Nynke Lokhorst (27-22, afstandsschot, foto rechts) bezorgden Oost-Arnhem weer een veilige marge en daarmee was het duel beslist. In de slotfase scoorde SKF na een 28-23 stand nog drie keer en gaf de nederlaag zo een draaglijker aanzien: 28-26.

Zo kon Oost-Arnhem na het laatste fluitsignaal opgelucht ademhalen. De punten waren binnen, ook al had de thuisploeg het in fases moeilijk tegen de bezoekers uit Veenendaal. “We weten dat SKF een lastige tegenstander is”, zei Steenbergen. “Maar toch werd het nog te spannend. Als jet met 15-9 voor staat, maag het nooit meer 22-22 worden. Maar we hebben daarna wel karakter getoond.”
Steenbergen sprak ook van een collectieve prestatie. “De basis- en de wisselspelers hebben het samen gedaan. Ik heb Emiel Broenink er even uitgehaald, maar bij de 23-22 van Michael Kort stond hij aan de kant heel hard te juichen. Mooi om te zien. En toen ik hem bij 25-22 in het andere vak weer inbracht, droeg hij weer zijn steentje bij.”

Oost-Arnhem gaat zaterdag 16 december op bezoek bij Sporting Trigon. De ploeg is Leiden is na vijf wedstrijden nog puntloos. Sporting Trigon verloor afgelopen zaterdag met 35-26 bij Sparta Zwolle. Niet eerder incasseerde een ploeg in deze competitie zoveel doelpunten. Met 146 tegengoals heeft Sporting Trigon ook de meest gepasseerde defensie. Met 134 gescoorde treffers heeft Oost-Arnhem de meest productieve aanval. oploper OVVO kwam tot 133 goals.-

Oost-Arnhem – SKF 28-26 (15-10). Tussenstanden: 2-2, 5-2, 7-4, 10-6, 11-7, 15-9, 15-10 (rust), 22-20, 22-22, 27-22, 28-23, 28-26 (eind).
Oost-Arnhem (basis), eerste verdediging: Bas Broenink (foto) 9, Thijs Broenink 3, Rosemiek Harrewijn 1 (Dian Ligt), Willemien Kragt 2. Eerste aanval: Rick Verdouw 5, Emiel Broenink 2 (Michael Kort 3), Anna van Mölken 1, Nynke Lokhorst 2.

* Foto geheel boven: Rick Verdouw is op zoek naar een afspeelmogelijkheid. Rechts Michael Kort. (Foto: Mike Bekkers)
* De portretfoto ’s van Nynke Lokhorst en bas Broenink zijn gemaakt door Ingrid Wolfkamp.